Sunday, January 20, 2019   Search  
Va aflati aici: Pagina de Start
 
Detalii articol
Incalcarea politica a Bisericii

O premiera exceptionala pentru credinciosii ortodocsi din Romania a fost maculata printr-o nepermisa implicare politica.
 

Este greu de inteles si de justificat dorinta presedintelui Consiliului Judetean Suceava de a-l concura pe Patriarhul Daniel, aducand pe cont propriu, cu sponsorizarea parlamentarilor din judet, Lumina Sfanta de la Ierusalim.

Am asistat in Sambata Mare la o penibila intrecere: care avion ajunge primul, care lumina se raspandeste mai repede in teritoriu si, deci, cine O da cel dintai, Patriarhul Daniel sau Flutur Suceveanul.

Omul obisnuit n-a inteles de ce era nevoie de doua delegatii si doua avioane, de ce in unele locuri, precum Constanta, Lumina a ajuns si de la Suceava si de la Bucuresti.

Pana la urma Patriarhia a comunicat ca actiunea lui Gheorghe Flutur nu a avut binecuvantarea Patriarhului Daniel. Raspunsul politicianului fruntas in competitia "lampasul sfant" a fost uluitor: "noi am avut bincuvantarea IPS Pimen si delegatia Bucovinei a fost prima primita de catre Patriarhul Ierusalimului". Sac!

Daca Patriarhia nu ar fi adus Lumina de la Ierusalim, gestul lui Gheorghe Flutur ar fi fost binevenit. Dar avand in vedere actiunea BOR, el apare ca o sfidare a autoritatii bisericesti.

Sfidarea pioasa

Indiferent ce crede dl. Flutur, BOR este o institutie care are un conducator indrituit sa ia deciziile si caruia ii este subordonat intreg clerul din tara, inclusiv IPS Pimen. In materie religioasa nu poti sa-l ignori pe Patriarh, asa cum in treburile CJ Suceava nu poti sa-l ignori pe Gheorghe Flutur.

Politizarea a fost evidenta si prin pozitia de vedeta a "sfantului lampas" pe care si-a rezervat-o liderul PD-L. El a coborat din avion, cu Lumina in mana, el a vorbit transfigurat despre ea in fata microfoanelor. Daca gestul sau ar fi fost curat si nu electoral, ar fi lasat exclusiv preotilor misiunea aducerii flacarii si partea cu reflectoarele, rezervandu-si, discret, doar partea organizatorica si financiara.

Politicul a incalcat brutal teritoriul Bisericii, pe criterii electorale, cu sponsorizare politica, ceea ce umbreste chiar curatenia Luminii adusa de la Ierusalim. Din pacate insa, chiar BOR a deschis larg portile unei asemena incalcari.

Mereu inaltii prelati, mai ales, au fost gata sa bata palma cu politicienii pentru a-si vedea satisfacute interese mai mult sau mai putin personale.

Usa larg deschisa Diavolului

In toate campaniile electorale, prin biserici s-a facut propaganda fara perdea si s-au impartit chiar materiale electorale, de exemplu inconite avand pe verso indemnuri electorale.

La localele de anul trecut, preotii au candidat nestingheriti, inclusiv sub sigle de partid, desi, teoretic, nu le este permisa o astfel de apartenenta, amestecand copios campania cu cele sfinte.

Mai tineti minte decorarea lui George Becali cu "Crucea Andrei Saguna" contra, se pare, a unui milion de euro? Dar pe cea a lui Virgil Ardeleanu de catre Bartolomeu Anania, acelasi care ba il afurisea, ba il tamaia pe
Adrian Nastase dupa cum primea sau nu pamanturile vizate?

Povestea Catedralei Mantuirii Neamului este o alta exemplificare perfecta a felului in care interesele politice si ale Bisericii se pot impleti armonios. Invitarea Papei Ioan Paul al II-lea nu a fost straina de aceasta minunata impletire.

Inainte de 1989, capii Bisericii au fost foarte bine controlati de regim, iar corpul preotesc bine impanat cu securisti.

Dupa revolutie a inceput o oarecare primenire, insa dosarele prelatilor au fost bagate la secret, un secret de care BOR tine cu dintii desi, in felul acesta, devine, in ansamblu, vulnerabila la santaj, fara a vorbi despre faptul ca astfel este zadarnicita asanarea morala a acestei institutii.

Si cum la vremuri noi metehnele sunt aceleasi, incalcarea Bisericii de catre politic nu este nici ea o noutate, ci doar perpetuarea unei traditii.

 

Sursa: ziare.com

Autor: Ioana Ene

You must be a registered subscriber in order to view this Article.
To learn more about becoming a subscriber, please visit our Subscription Services page.

Scris de: Web Master
Postat la data: 4/21/2009
Nr. de accesari: 1781

Return
An error has occurred.
Error: Unable to load the Article Details page.

Terms Of Use | Privacy Statement Copyright 2009 - B.O.R. "Sfanta Treime", Troy, Michigan, USA