Sunday, January 20, 2019   Search  
Va aflati aici: Pagina de Start
 
Detalii articol
Belgradul blocheaza biserica romaneasca din Timoc

Ministerul Cultelor al Republicii Serbia a sistat recunoasterea Protopopiatului Ortodox Roman al Daciei Ripensis din Timoc, cu sediul in localitatea Malainita, informeaza Agerpres.

Protopopul Boian Alexandrovici a solicitat in data de 27 ianuarie 2009 inscrierea legala a Protopopiatului Ortodox Roman din Serbia de Nord - Est in Registrul Bisericilor si Comunitatilor Religioase din Serbia, dar autoritatile de la Belgrad au sistat procesul de inscriere, continuand sa puna presiuni asupra comunitatii de romani din vaile Dunarii Morava si Timoc.

 

Sarbii au motivat gestul prin faptul ca inscrierea Bisericii Ortodoxe din Timoc in acel registru ar putea provoca un conflict intre Biserica Ortodoxa Romana (BOR) si Biserica Ortodoxa Sarba (BOS), fara a preciza si faptul ca cele doua biserici au organizat o comisie mixta. Protopopul Boian Alexandrovici considera ca autoritatile sarbe comit un abuz in acest caz, precizand ca decizia vine ca urmare a interventiei Episcopului sarb Iustin al Timocului, care se opune incercarii celor peste 300.000 de romani din Valea Timocului de a se integra in cadrul minoritatii romane din Serbia. Eurodeputatul (PPE) Calin Catalin Chirita ia solicitat lui Oli Rehn, Comisarul European pentru Extindere, ca in discutiile pe care le va purta cu guvernul de la Belgrad sa sustina si drepturile minoritatii romane din Valea Timocului. Raspunsul lui Rehn a fost unul pozitiv, acesta declarand ca va discuta si sustine aceasta chestiune in cadrul vizitei pe care o va efectua in curand in Serbia. (I.T.)

Sursa: Ziua

You must be a registered subscriber in order to view this Article.
To learn more about becoming a subscriber, please visit our Subscription Services page.

Scris de: Web Master
Postat la data: 4/4/2009
Nr. de accesari: 1798

Return
An error has occurred.
Error: Unable to load the Article Details page.

Terms Of Use | Privacy Statement Copyright 2009 - B.O.R. "Sfanta Treime", Troy, Michigan, USA